Έκθεση έργων νωπογραφίας των μαθητών του
1ου Γυμνασίου Αίγινας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κόμβοι», του Ελληνικού
Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.
Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στο Φουαγιέ τουΘεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) εκτέθηκαν έργα Νωπογραφίας πουδημιούργησαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αίγινας στο πλαίσιο συνεργασίας 12σχολείων ( Γυμνάσια, ΕΠΑΛ, Καλλιτεχνικά και Πρότυπα Γυμνάσια από όλη τηνΕλλάδα). Τα σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Κόμβοι» του Ελληνικού ΙδρύματοςΈρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) με φορέα υποδοχής την ΑΣΚΤ και θέμα τηΔιδακτική της Νωπογραφίας για Παιδιά.
_____________________________________________
Οι μαθητές μας, στο 1ο Γυμνάσιο Αιγινας, ζωγράφισαν ένα τοίχο. Αφορμή της αισθητικής παρέμβασης ήταν η επιθυμία να διακοσμηθούν οι ταγκιές στους χώρους του σχολείου.
Η επιφάνεια ενός τοίχου 8m x 2m ήταν ότι έπρεπε για να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους τα επτά αγόρια από την β τάξη. Για να τα καταφέρουν έπρεπε να συνεννοηθούν, να διεκδικήσουν το χώρο τους στον τοίχο και στη συνέχεια να δημιουργίσουν. Η γεωμετρία της φόρμας, η επιπεδότητα και η ελληνικότητα των χρωμάτων εύκολα δηλώνουν οτι πηγή της έμπνευσης μας ήταν οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γ. Μόραλη.
______________________________
Σημείο στο χρόνο είναι η τοιχογραφία που δημιούργησαν οι μαθητές μας. Ξεκίνησε από την πρόθεση μας για μια παρέμβαση στο χώρο του σχολείου - μικρός επίλογος της διαδρομής μας- στο μάθημα των εικαστικών. Ο συμβολισμός, η κολορίστικη απόδοση των χρωμάτων, η γραμμή και η φόρμα συντίθεται για να γεφυρώσουν γνώσεις, επιθυμίες και πολιτισμικές διαδρομές.Ο ναός της Αφαίας, η Παλιαχώρα και το εικαστικό έργο του Παύλου Σάμιου συναντιόνται και περιπλέκονται στη θεματολογία του έργου. Είναι, ένα μικρό χρωματιστό σημείο σε τόπο και σε χρόνο που εμπεριέχει τις δημιουργικές στιγμές, τη συνεργασία μας και ότι εμπειρία αποκομίσαμε από ετούτη την εικαστική δραστηριότητα.
Γ Γυμνασίου στο Μεσαγρό της Αίγινας.
____________________________________________________
Μικρές
φορητές τοιχογραφίες είναι το
καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου νωπογραφίας που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας.
περιγραφή...
συνολικό φωτογραφικό υλικό
Με διάθεση pop Art,
ανάμεσα στις φιστικιές και τους τοίχους του σχολείου, ζωγραφίσαμε πολύχρωμες
συνθέσεις κορμών «προκαλώντας» τη φύση
και το αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

"Ο Ζαν Ντιμπιφέ στους τοίχους του σχολείου"
Οι γραμμές,
οι ελεύθερες φόρμες και τα χρώματα στο καλλιτεχνικό
έργο του Ζαν Ντιμπιφέ ήταν η αφορμή για την αισθητική παρέμβαση μας.
Graffiti
Ψηφιακοί πειραματισμοί σε στυλ graffiti εδώ και εδώ
.